Det finns flera olika anledningar till att kondens, eller imma, uppstår på dina fönster. När det nu blir kallare är det vanligare att fönster får kondens. Förenklat kan man säga att det kondens bildas när hög luftfuktighet kommer i kontakt med en kall yta.
Anledningarna till att kondens uppstår är dock olika – det beror nämligen på var på fönstret det sker. Och det finns faktiskt bra och dålig kondens.
Det är framför allt invändig kondens på det innersta glaset som man ska se upp med. Detta är inte ovanligt på gamla fönster under hösten och vintern. Den vanligaste anledningen till att det händer är att man har dålig ventilation i huset.
Om fönstret isolerar dåligt så är det inre glaset kallare än den varma luften inne i rummet, vilket i sin tur leder till kondens. Att värmen vid fönstret, från till exempel ett element, blockeras, kan också vara en anledning till kondens.
Vad kan man då själv göra om man har kondens på insidan av glaset? Cirkulation vid fönstret, god ventilation och en högre rumstemperatur kan råda bot på problemet.
Om man har de första isolerglasfönstren från 1970-talet kan det även uppstå kondens mellan glasen, vilket beror på att limmet som håller ihop glasrutorna har torkat, och då släpper igenom luft. Det kan även uppstå kondens mellan glasen på nya fönster om det blir en så kallad punktering, vilket innebär att limmet mellan rutorna inte håller tätt.
Fönsterutvecklingen sedan 70-talet har dock inneburit att denna typ av kondens inte alls är särskilt vanlig längre. Om man skulle ha oturen att råka ut för kondens mellan glasen i isolerrutan så måste man byta ut hela rutan.
Men allt är inte dåliga nyheter när det kommer till kondens. Uppstår det på det yttersta glaset, fönstrets utsida, kan du skatta dig lycklig. Det är nämligen ett bevis på att fönstret isolerar väl, och ett tecken på fönstret släpper ut väldigt lite värme.
Kondens på fönstrets utsida brukar uppstå natten, men om allt är som det ska med fönstret så försvinner det under morgonen. Om man har markis vid fönstret är ett tips att veva ut den innan man går och lägger sig. På så sätt kan man undvika kondens.