Vad är U-värde?

Vi förstår att många tekniska begrepp inom fönster är som ett främmande språk, men här guidar dig igenom en av de viktigaste, U-värde. Som husägare att det bra att ha förståelse U-värde eftersom det har direkt påverkan på både inomhusklimatet och uppvärmningen. U-värde är det mått som anger hur mycket av energin eller värmen som försvinner ut genom fönstret, det vill säga hur isolerat det är. Att det försvinner ut värme genom dina fönster är väldigt vanligt och en av de främsta anledningarna till att man byter ut dåliga fönster.

Och vad är då ett bra U-värde?

Så, vad är egentligen ett bra U-värde? Tänk så här: Ju högre U-värde desto mer energi och värme försvinner ut genom fönstret. Så du vill ha så lågt U-värde som möjligt på dina fönster, högst 1,2 för hus som används under alla årstider. Alla våra storsäljare är extra energieffektiva, och tack vare bland annat det miljömärkta med Svanen, och har därför riktigt låga U-värden som standard. De har U-värde 0,79 på fasta fönster och 0,9 på öppningsbara. Det kanske låter som en väldigt liten skillnad, men när det handlar om U-värden har varje decimaltal stor effekt. Ett tips när du jämför olika fönster är att kontrollera så att U-värdet som anges står för hela fönstret och inte bara glasets. Hos oss på Mockfjärds anger vi självklart U-värde för hela fönstret.

Har jag ett U-värde på min ytterdörr också?

Även din ytterdörr och altandörr har ett U-värde, precis som med fönster så talar dörrens U-värde om dess värmeisolerande förmåga. Det är inte ovanligt att om man har fönster med ett högt U-värde så har man också dörrar med sämre isolering. Därför är det alltid värt att fundera på att byta ut både fönster och dörrar om man vill få till en bättre isolering i hemmet och behålla värmen inomhus. Alla våra ytterdörrar har ett lågt U-värde, men om du vill ha extra isolering erbjuder vi ytterdörrar med märkningen SuperWarm. De är utrustade med extra isolering och har ett väldigt låg U-värde på 0,6. exempelvis kan du få det inom serierna Björbo, Norrö, Nås, Saltsjöbaden och Äppelbo.

Hur vet jag vad jag har för U-värde?

De flesta har inte koll på sitt U-värde om man inte nyligen köpt nya fönster, oavsett kan du få en indikation baserat på vilken typ av fönster du har;

Tips! Få fram din fönstertyp baserat på när ditt hus byggdes

Innan 70-talet

Fram till mitten av 70-talet var det vanligast med kopplade sidohängda 2-glasfönster.

U-värde på 2,9-4

70-90-talet

Från mitten av 70-talet introducerades kopplad båge med 2-glas-isolerruta samt enkelbåge med treglas isolerruta för sidohängda- och vridfönster.

U-värde på 1,5-1,9

Efter 90-talet

Under sent 90-tal började det bli vanligare med att ha fönster med ett av glasen som energiglas.

U-värde på 0,9-1,2

Kan montaget påverka min isolering?

Ett fönster som inte sluter tätt kommer naturligt att släppa ut värme och in kyla i ditt hem, därför har just montaget en stor påverkan på hela fönstrets isoleringsförmåga. Det kan nämligen lika gärna vara otäthet mellan karm och vägg som försämrar isoleringen. Om du väljer att byta till fönster med ett lägre U-värde så är det extra viktigt att montaget blir korrekt för att du ska få den effekt du är ute efter.

Vi på Mockfjärds erbjuder därför vår helhetslösning som ger dig ett fönsterbyte som är enkelt, tryggt och snyggt. Vi tar hand om allt från måttagning till färdigt montage och ger dig tre års garanti på montaget. Det kan vi göra eftersom vi utbildar våra team internt för att kunna garantera dig ett väl utfört montage. För att säkerställa att ditt fönsterbyte blir precis som förväntat så erbjuder vi även 10 års garanti mot bland annat kondens inuti isolerrutan och röta i karm och båge.

Vill du diskutera möjligheten att byta till fönster med ett lägre U-värde? Boka ett kostnadsfritt hembesök med våra lokala Fönstermästare så guidar dem dig i din process, från måttagning till montering.