Det som är mest intressant när du undersöker dina fönster är hur många glasrutor det är, samt om någon av glasrutorna är ett energiglas. Det är även bra att undersöka om montaget och fönstren är täta. Här tar vi dig genom steg för steg.

Hur många glasrutor är det i fönstret?

Antalet glasrutor anger hur pass väl isolerade dina fönster är. Det finns ett litet trick som du kan använda dig av för att få reda på hur många glasrutor du har i ditt fönster.

Håll upp lågan från en tändare (eller ett ljus) mot fönstret och räkna antalet reflektioner av eldslågan. Antalet reflektioner visar antalet glasrutor (det kan även synas två reflektioner per glas – i så fall är de grupperade parvis och du ser fyra eller sex lågor beroende på om det är två eller tre glas i fönstret). Ser du tre eller sex lågor innebär det att du har 3-glasfönster och ser du två eller fyra lågor har du 2-glas.

Exempel

Du ser två (eller två + två) lågor i ditt fönster, och vet då att du har 2-glas samt att det kan vara värt att se över dina fönster.

Finns det energiglas i fönstret?

Under andra halvan av 1990-talet började de seriösa fönstertillverkarna att använda ett energiglas i sina fönster. Det gjorde de nya fönstren mycket mer energieffektiva än deras föregångare. Det innebär att moderna hus är betydligt bättre på att hålla värmen inomhus och kylan utomhus.

Nu är det dags att använda tändaren igen. Vilken färg har reflektionerna? Är alla gula är det vanliga fönsterglas. Är en låga röd så visar den reflektionen att det är ett energiglas.

Exempel

Du ser tre (eller sex) lågor i ditt fönster, varav en är lite rödare än de andra. Då innebär det att du har ett 3-glasfönster med ett energiglas.

Om du tittar på bilden nedan ser du sex stycken lågor i reflektionen i glaset, varav två stycken är röda. Det innebär att det är ett 3-glasfönster med två energiglas.

Har ditt fönster tre glasrutor varav minst en är ett energiglas?

Grattis! Då är det ett energifönster som kommer att fortsätta hålla värmen inne i ditt hus. Om inte så kan du spara mycket energi, pengar och klimatpåverkan på att uppgradera dina fönster.

Om du inte har det kan du enkelt räkna ut vad ett fönsterbyte skulle kunna för din energiförbrukning, dina kostnader och ditt hus att byta ut dina befintliga fönster mot antingen “vanliga” moderna och energieffektiva fönster – eller extra energieffektiva och Svanenmärkta fönster.

Läs också om vilka fönster som rekommenderas till ditt hus och din uppvärmning

Är montaget tätt?

Även om du redan har energifönster så kan fönstret vara otätt och släppa ut värme och in kyla. De här problemen går att lösa utan att byta fönster. Du undersöker om montaget är tätt genom att en kylig dag helt enkelt föra handen runt fönstret på insidan av huset. Finns det tydligt kalla partier så är montaget otätt, vilket bör åtgärdas.

Är fönstret tätt?

När åren går kan tätningslisterna i gummi som sitter mellan karmen och bågen torka, bli otäta och behöva bytas ut. För att veta om listerna i dina fönster är täta eller inte kan du börja med att titta på listerna. Är de torra, spruckna eller tillplattade släpper de sannolikt in kyla utifrån (du kan kanske till och med känna med handen att det drar en kall dag). Du kan även klämma fast ett kvitto i fönsteröppningen, stänga fönstret helt och se om kvittot hänger kvar. Om kvittot sjunker eller lossnar kan det vara ett tecken på att det är dags att byta tätningslister.

 

Om dina fönster inte håller måttet

Vi finns här om du har insett att dina fönster skulle behöva bytas ut. Antingen kan du designa dina nya fönster direkt i vårt Planeringsverktyg, eller boka ett kostnadsfritt hembesök med våra lokala Fönstermästare.