Allt du vill veta om energibesparing och fönsterbyte

Är dina fönster energitjuvar som gör att din plånbok läcker som ett såll? Med rusande kostnader i samhället i stort är det många som ser över vad de kan göra för att få ned sin energiförbrukning. Vi hjälper dig ta reda på om nya fönster är lösningen för dig.

Visste du att många hushåll gör av med mer än energi än vad som är nödvändigt? Dåligt isolerade fönster kan ha en värmeförlust på upp till 35%, vilket visar sig vara dyrt när man väl börjar räkna på det. Men hur vet man egentligen om man behöver byta sina fönster och vad ska man tänka på? Vi guidar genom alla steg för att du ska kunna ta ett välgrundat beslut och avgöra om dina fönster är energitjuvar eller inte.

Hur mycket kan jag spara med nya fönster?

Det är frågan alla vill ha svar på. Därför har vi satt ihop ett enkelt test där du jämför dina nuvarande fönster med nya och får veta vad du skulle kunna spara i både energiförbrukning och rena pengar. Är du redo att testa?

Djupdyk i energiförbrukning och fönster

Här har vi samlat våra artiklar inom området energieffektivitet och fönster. Välkommen att dyka ned!

Puff skog solen skiner

Energisparande anledningar att välja Svanenmärkta fönster

När du byter fönster till någon av våra storsäljare får du fönster som är miljömärkta med Svanen – utan extra kostnad. Svanenmärkta fönster är det bästa för miljön, de spara extra mycket energi, de ger en riktigt skön inomhusmiljö.

Lär dig mer om vad Svanenmärkta fönster innebär

Energieffektiviseringsstöd för att byta fönster 

För att minska sårbarheten vid höga elpriser och skapa en tryggare elförsörjning beslutade regeringen om ett bidrag som hjälper husägare att energieffektivisera sina hem. Energistödet kan användas till konvertering av värmesystem och därefter till att byta till mer energieffektiva fönster och ytterdörrar.

Läs mer om vad bidraget kan betyda för dig

mockfjards_blogg_allahjartansdag6

Sluta elda upp pengar och få det skönare inomhus – Så gör du för att identifiera och stoppa energitjuvarna

Det är brist på energi, samtidigt som mycket av den energi som används i svenska hushåll slösas bort. Här får du veta vilka åtgärder som passar just ditt hus och vilken besparing de ger för din ekonomi och klimatet.

Få svaret direkt

Hur vet jag vad jag har för fönster?

Vet du om dina befintliga fönster är energitjuvar eller schyssta energifönster? Vet du om de är täta? Vi hjälper dig att ta reda på det!

Ta reda på vad du har för fönster

Så slipper du kallras i hemmet

Om ett kallt drag eller kalla golv är ett återkommande problem hemma kan du ha kallras. Ett oskönt problem som driver upp energiförbrukningen.

Så identifierar och åtgärdar du kallras

Mockfjärds inspiration rött hus nas

När ska man byta fönster egentligen?

Att byta fönster och ytterdörrar kan man bland annat göra för att man vill ha bättre komfort, spara pengar eller ge huset ett estetiskt lyft.

De sju vanligaste anledningarna till att prioritera ett fönsterbyte

lingbo_8390

U-värde för fönster - hur funkar det?

Ett fönsters isolering mäts i U-värde. Som husägare att det bra att ha förståelse måttet eftersom det har direkt påverkan på både komfort och energiförbrukning.

Lär dig allt om U-värde

Varför är det viktigt med energieffektiva fönster?

Det finns flera skäl till att välja energimärkta fönster. Givet är att de minskar den energi som används till uppvärmning av huset under vintern och eventuell kylning under sommaren.
Men det finns också fler. Läs om dem här. 

Exempel - hur mycket kan man spara på ett fönsterbyte?

 

Villa i Skåne med 2-glasfönster

Ett hus i Skåne med en fönsteryta på 50 kvm där nuvarande fönster är tvåglasfönster, med ett U-värde på 2,9, sparar ca 8 000 kWh per år vid byte till fönster med Svanenmärkt extra energiglas med U-värde 0,9. Med en uppvärmning av direktverkande el där kostnaden ligger på 1,7 kr per kwh kan man spara upp till 136 000 kr de närmsta tio åren.

Villa i Kiruna med 2-glasfönster

Ett hus i Kiruna med en fönsteryta på 50 kvm där nuvarande fönster är tvåglasfönster, med ett U-värde på 2,9, sparar ca 16 500 kWh per år vid byte till fönster med Svanenmärkt extra energiglas med U-värde 0,9. Med en uppvärmning av direktverkande el där kostnaden ligger på 1,7 kr per kwh kan man spara upp till 280 500 kr de närmsta tio åren.

 

Skulle dina uppvärmningskostnader minska av ett fönsterbyte?

Hos oss på Mockfjärds får du ett komplett fönsterbyte – från kostnadsfritt möte med din lokala Fönstermästare till färdigt montage. Boka ett kostnadsfritt hembesök med din lokala Fönstermästare och sätt bollen i rullning för att börja spara pengar.