En förutsättning för att ha det behagligt hemma är att slippa kalla drag i närheten av sina fönster. Självklart man man ibland krypa ner under en varm filt i soffan, men det ska främst vara på grund av att man vill öka trivselfaktorn snarare än att man faktiskt fryser. Om ett kallt drag eller kalla golv är ett återkommande problem hemma kan du ha problem med kallras.

Vad är kallras?

Om du har kalla golv hemma kan det bero på dåligt isolerade fönster. Det som sker skapar effekten av kalla golv eller kallt drag kallas för kallras. Kallras uppstår när det inre fönsterglaset blir kallt och kyler ner inomhusluften närmast rutan. Eftersom kall luft har en högre densitet än varm luft faller den nedkylda luften ner mot golvet och ersätts av varm luft ovanifrån. Förflyttningen av luft leder till cirkulation av inomhusluften och det uppstår ett kallt drag i rummet. Kallras gör också att din vistelsezon blir mindre eftersom kall luft kyler ner ytan närmast fönstret. Vistelsezonen är ytan i ett rum som man trivs att vara i.

Det finns flera saker som kan orsaka kallras, bland annat tätningslisterna som många ofta glömmer bort att kolla. De kan torka ut eller gå sönder och behöver då bytas ut.

Vanligaste anledningarna till kallras

  • Fönstret har ingen tätningslist.
  • Tätningslisten har torkat ut eller gått sönder.
  • Fönsterventiler som inte är optimerade för ditt hem.
  • Dåligt isolerade fönster.

Otäta fönster? Såhär undersöker du dina tätningslister

Det första du kan göra när du upplever ett kalldrag vid ett fönster är att undersöka om tätningslisten är hel och sluter tätt. Gå igenom alla fönster och dörrar som ska ha tätningslister och säkerställ att de har en och att den är i ett bra skick (det vill säga inte synbart torra, spruckna eller platta). Du kan även klämma fast en bit papper, gärna ett kvitto, i fönstret. Om pappret inte hänger kvar när fönstret är stängt så kan det vara ett tecken på att listerna inte sluter tätt.

Energimärkta fönster gör stor skillnad

Det kan också vara så att dina fönster har dålig isolering i sin helhet, det kan du se på deras U-värde. Ett högt U-värde innebär att dina fönster har sämre isolering, så desto lägre U-värde desto bättre. Att byta ut dåligt isolerade fönster kan göra stor skillnad för att förbättra upplevelsen av kallt drag, din uppvärmningskostnad men även ditt inomhusklimat.

Att ersätta dina gamla fönster med våra Svanenmärkta fönster med extra god isoleringsförmåga gör skillnaden ännu större. Det är en investering som lönar sig både kortsiktigt och långsiktigt, särskilt för din plånbok. Hos oss är alla våra storsäljare extra energieffektiva med U-värde 0,9 och Svanenmärkta som standard. Du hittar våra Svanenmärkta aluminiumbeklädda träfönster i serien Ultimat här och våra Svanenmärkta träfönster i serien Prima här.

Hur vet jag om jag behöver nya fönster?

Har du sett till att du har bra tätningslister överallt och fortfarande upplever ett drag, då har du troligtvis problem med att dina fönster är dåligt isolerade. Är det så att ditt hus byggdes eller att dina fönster byttes innan sent 90-tale så har du troligtvis ett fönster med ett U-värde på någonstans mellan 1,5 – 4. Se rutan nedan för en indikation om just dina fönster.

Tips! Få fram din fönstertyp baserat på när ditt hus byggdes

Innan 70-talet

Fram till mitten av 70-talet var det vanligast med kopplade sidohängda tvåglasfönster.

U-värde på 2,9-4

70-90-talet

Från mitten av 70-talet introducerades kopplad båge med 2-glas-isolerruta samt enkelbåge med treglas isolerruta för sidohängda- och vridfönster.

U-värde på 1,5-1,9

Efter 90-talet

Under sent 90-tal började det bli vanligare med fönster där ett av glasen är energiglas.

U-värde på 0,9-1,2

Genom att byta dina fönster till ett energifönster med ett U-värde på max 1,2 slipper du kalldraget och få ett bättre inomhusklimat. Om du är osäker på vilka fönster som passar bäst för ditt hus kan våra lokala Fönstermästare med över 20 års erfarenhet hjälpa dig till rätt lösning. Boka ett kostnadsfritt hembesök så hör vi av oss inom kort.

Boka ett kostnadsfritt hembesök