Nordens officiella miljömärkning, Svanen, förändrar branscher. Kan du hitta ett tvättmedel som inte är Svanenmärkt? Skulle inte tro det. Så var det inte när Svanen startade för över 30 år sedan.

Nu är det dags att Svanenmärkta byggvaror bli standard. Allt fler privatpersoner väljer exempelvis Svanenmärkt målarfärg, men  Svanenmärkta fönster är vanligast i nybyggnationer av hus med höga energikrav. Det trots att Svanenmärkta fönster är det bästa valet för de allra flesta hus.

Miljövänliga råvaror, tillverkning och extra energieffektivitet

Svanen finns för att hjälpa konsumenter att göra bra val för klimat, natur och människor. När du väljer Svanenmärkta fönster vet du att du får produkter som:

 • Har låg miljöpåverkan tack vare stränga miljökrav på material och i tillverkning.
 • Är funktionstestade och har lång livslängd.
 • Säljs med bra montage och goda skötselinstruktioner.
 • Har låg klimatpåverkan tack vare små energiförluster.

Men – alla fönster och fönsterdörrar från Mockfjärds lever upp till kraven 1-3. De har miljövänliga material och tillverkning, lång livslängd och goda instruktioner så att du kan ta hand om dem.

Skillnaden mellan våra standardfönster och de Svanenmärkta är att de Svanenmärkta är extra energieffektiva tack vare ett extra energiglas och en mer isolerande distanslist i glaskassetten. En liten skillnad på produkten, men en stor skillnad för dig och klimatet.

5 självklara anledningar att välja Svanenmärkta fönster

 1. Med ett extra energieffektivt fönster förbrukar du mindre energi till att värma upp ditt hus på vintern och kyla det på sommaren. Varje sparad kWh minskar koldioxidutsläppen med upp till ett kilo, vilket i längden är viktigt för klimatet.
 2. När det går åt mindre energi till att värma eller kyla ditt hus sparar du betydande belopp på minskade uppvärmningskostnader.
 3. Den extra energieffektiviteten ger ett jämnare och skönare inomhusklimat. Under kalla vinterdagar är glaset på ett Svanenmärkt fönster varmare på insidan än på ett vanligt fönster, vilket gör det mycket skönare att vistas på insidan av fönstret.
 4. Att välja till Svanenmärkning på dina nya fönster kostar endast omkring 200 till 700 kronor extra per produkt, beroende på bland annat storlek. En engångskostnad som du kan spara igen på ett antal år i minskade energikostnader.
 5. Och framförallt så påverkar du genom ditt val byggbranschen till att göra bra val för klimatet och miljön.

Skillnaden i energieffektivitet mellan vanliga och Svanenmärkta fönster

Ett fönsters energieffektivitet mäts i U-värde. Ett mått där varje decimaltal har stor betydelse och ett lågt U-värde visar att fönstret är energieffektivt. Här ser du ett ungefärligt värde för olika fönstertyper:

 • Äldre tvåglasfönster: 2,4-3
 • Treglasfönster från innan slutet av 90-talet: 1,9-3
 • Moderna tvåglasfönster: 1,5
 • Moderna treglasfönster: 1,1-1,2
 • Svanenmärkt fönster: cirka 0,9

Om du väljer mellan ett modernt treglasfönster och ett Svanenmärkt fönster så ser U-värdes skillnaden på 0,2 kanske obetydlig ut. Men den sparar mer än 50 kWh per kvadratmeter fönsteryta varje år.

Räkna gärna på det med din uppvärmningsform och din uppvärmningskostnad i Energibesparingstestet och se hur snabbt du sparar in den lilla extra investering som det innebär att välja ett Svanenmärkt fönster.  Och kom ihåg att nya Svanenmärkta fönster har en livslängd på allra minst 50 år och är därmed en mycket långsiktig investering.

Enda anledningen till att inte välja Svanenmärkta fönster

Skillnaden mellan våra vanliga fönster och våra Svanenmärkta fönster är alltså endast att de Svanenmärkta är extra energieffektiva. Men har du ett äldre hus, kanske 100 år eller mer, som är dåligt isolerat kommer inte extra energieffektiva fönster att komma till sin rätt, då kylan kommer att leta sig in i huset på andra sätt än genom fönstren. Till den typen av hus passar det bra med våra vanliga energifönster med U-värde 1,1-1,2.

Montaget är viktigt för hög energieffektivitet

När du väljer att investera i energieffektiva fönster är det viktigt att montaget blir väl utfört. Det handlar bland annat om att fönstret ska sitta i den varma delen av väggen och att ingen luft ska kunna passera. Väljer du att byta fönster med oss på Mockfjärds så tar vi och våra specialutbildade montörer ansvar för hela montaget och garanterar att både fönstret och montaget är helt tätt.

Till montaget använder vi material som klarar våra krav gällande miljö, kvalitet och innehåll. De ska helt enkelt vara schyssta mot miljön, hålla länge och inte släppa ifrån sig farliga ämnen.

Boka ett kostnadsfritt hembesök med din lokala Fönstermästare, så sitter dina nya Svanenmärkta fönster snart i väggarna.