Krävs bygglov vid fönsterbyte? Det här är vad som gäller!

Elin, projektledare på Mockfjärds Entreprenad, guidar dig rätt inom bygglov.

När det är dags för fönster- eller dörrbyte kan frågorna lätt blir många. Förutom val av fönster och tillbehör ska man ha koll på regler kring bygglov. Men hur är det egentligen? När behöver man ansöka om bygglov? Vår expert Elin guidar dig genom alla regler och krav.

– Det finns inget enkelt svar utan det beror på var man bor och vilka slags fönster man vill sätta in.

Ett par nya fönster kan göra stor skillnad på huset, förutom att ge hela huset ett ansiktslyft kan man stänga ute ljudet och få en bättre inomhusmiljö. Men det är inte alltid man bara kan byta ut ett fönster mot ett annat. Ibland kan bygglov krävas.

Det är upp till varje kommun att tolka plan- och bygglagen, därför kan reglerna för bygglov se lite olika ut beroende på vilken kommun man bor i. Men det finns ändå några riktlinjer att förhålla sig till.

Vacker villa med spröjs
Vacker rödmålad villa med Mockfjärds Prima fönster med spröjs

När behövs bygglov?

Bygglov krävs då man väsentligt förändrar en byggnads utseende eller påverkar områdets karaktär. Man behöver också bygglov om man monterar fönster där det tidigare inte funnits några.

– Det är främst äldre hus som drabbas, de kan ha ett bevarandekrav som gör att man inte får ändra byggandens karaktär.

Att ändra en byggnads karaktär väsentligt kan exempelvis innebära att man byter färg, form, material eller spröjs på fönster.

– Tar man bort spröjs får man en nyare karaktär på huset medan det med flaggspröjs kan se äldre ut än vad det egentligen är.

Vacker vitmålad villa med spröjs
Villa med Mockfjärds Epok fönster med spröjs

När behövs inte bygglov?

Om du byter ut dina fönster eller dörrar mot några som ser likadana ut behöver du inte ansöka om bygglov.

– Men känner man sig det minsta osäker är det alltid bäst att kontakta kommunen för att se hur det ligger till.

Hur går man till väga?

Man ansöker om bygglov hos kommunen genom att skicka in en blankett och fasadritning på hur det är tänkt att se ut, planritning och en situationsplan. Därefter får man svar på om det blivit beviljat eller inte.

Mockfjärds Fönsterentreprenad tar hand om hela fönsterbyteprocessen för stora byggprojekt
Mockfjärds Fönsterentreprenad koncept går ut på att ta hand om hela fönsterbytet för bostadsrättsföreningar och fastigheter, från början till slut.

Vad gäller för fastighetsägare eller bostadsrättsföreningar?

Mockfjärds Fönsterentreprenad tar hand om hela fönsterbyteprocessen för stora byggprojekt, allt från planering till information till hyresgäster, genomförande och efterkontroll – så att du som fastighetsägare kan luta dig tillbaka.

Samma regler gäller kring bygglov som för privatpersoner. Det enda som kan göra att beslutet om bygglov skiljer sig åt är storleken på byggnaden. Rent generellt brukar det vara svårare att få bygglov ju större huset är.

Elin jobbar som projektledare på Mockfjärds Fönsterentreprenad
Elin jobbar som projektledare på Mockfjärds Fönsterentreprenad

- När man gör en förändring på ett 14-våningshus så påverkar det omgivningen mycket mer än om man gör en förändring på en liten enplansvilla, därför kan det vara lite svårare att få bygglov för en större byggnad.

När du väljer Mockfjärds som fönster- och dörrleverantör får du alltid en helhetslösning – oavsett om du är företagare eller privatperson.

Faktaruta: Att tänka på vid fönsterbyte

  • Förändrar du husets karaktär när du byter fönster? Ansök i sådana fall om bygglov.
  • Bor du i ett K eller Q-märkt område? Här är reglerna striktare kring hur du får förändra din bostad.
  • Glöm inte att ansöka om bygglov. Skulle du göra en förändring utan beviljat bygglov kan det stå dig väldigt dyrt och du kan till och med tvingas att återställa byggnadens ursprungliga utseende.

Vecka 28–33 är det sommarkampanj hos din lokala Fönstermästare. Ett perfekt tillfälle att byta fönster!

Läs mer →

Är det dags för nya fönster? Vänta inte - kontakta oss för ett kostnadsfritt hembesök!

Lycka till med fönsterbytet!


Du kanske också gillar