Du vet säkert att energieffektiva fönster, alltså isolerade fönster, sparar både pengar och miljö, men visste du att de också höjer värdet på ditt hus? Ett fönsterbyte ger dessutom jämnare uppvärmning och ökad komfort i bostaden. Skillnaden märks direkt efter montage och de långsiktiga fördelarna är många.
Varför är det viktigt med energieffektiva fönster?
Det finns flera skäl till att välja energimärkta fönster. Givet är att de minskar den energi som används till uppvärmning av huset under vintern och eventuell kylning under sommaren. Valet av energimärkta fönster minskar alltså din energikostnad, men det gör även en betydelsefull insats för klimatet då varje sparad kWh minskar koldioxidutsläppen med upp till ett kilo.
Men energimärkta fönster har också flera fördelar för komforten i huset. Du får bättre ljudisolering, eftersom isoleringen mot kyla och värme är lika effektiv mot ljud. Ett energieffektivt fönster är också varmare på insidan under den kalla årstiden, vilket gör att du kan vara intill fönstret när det är kallt ute utan att känna av kylan utifrån.
Oskönt inomhus? Det kan vara kallras. Så här slipper du det
Hur mäts fönstrets energieffektivitet?
Ett fönsters energieffektivitet mäts i hur stor värmeförlust som fönstret har (U-värdet) och dess lufttäthet, samt dessa faktorers relation till varandra. Det gör att olika fönster i samma produktserie kan ha olika U-värde beroende på om de kan öppnas eller inte och olika tillval som glas med olika funktioner.
Så funkar U-värde och det U-värdet vill du ha
Hur mycket sparar man med energieffektiva fönster?
Hur mycket man kan spara i uppvärmningskostnader på att byta till energieffektiva fönster är olika från hus till hus. Men det blir en betydande skillnaden mot att ha dåliga fönster med stora värmeförluster och kan skilja många tusenlappar i uppvärmningskostnad varje år, framförallt för dem som värmer sitt hus med direktverkande el. I vårt Energibesparingstest kan du räkna ut din energibesparing för ett byte av fönster, utifrån dina befintliga fönster och din uppvärmning.