Hej! Jag heter Erik och arbetar på Mockfjärds. Jag och min sambo Emma valde att byta nästan alla fönster i vårt hus mitt i vintern. Här delar vi med oss av hela fönsterbytesresan med alla beslut och hoppas att vi kan inspirera och guida dig när det är din tur.

Vi har faktiskt ganska nyligen blivit med hus vilket är nytt och spännande för oss båda. Det är ett tegelhus som är byggt 1956 där tidigare husägare har renoverat och fräschat upp mycket invändigt, men de gamla 2-glasfönstren var original och underhållet av dem var mycket eftersatt.

De dåliga fönstren var energitjuvar

När höstrusket kom kände vi hur det började dra kallt från fönstren och vi tyckte att det inte var lönt att lägga ner tid och arbete på att måla och kitta om fönstren då både båge och karm var i väldigt dåligt skick. Vi ville även göra huset mer energieffektivt då dåligt isolerade fönster är energibovar. Därför valde vi att byta.

Anders som är Fönstermästare kom på hembesök och vi gick igenom vilka fönster vi ville byta, vilka funktioner och tillbehör vi ville ha. Det slutade med att vi bytte 16 fönster, en fönsterdörr och ytterdörren. Det enda fönstren vi sparade var fyra fönster i en nybyggd takkupa och ett fönster som sitter i duschen. Det senare väntar vi med att byta tills vi ska renovera badrummet.

Vridfönster underlättar fönsterputsningen

Tidigare hade alla fönster varit sido- eller överkantshängda, men vi valde vridfönster för att enkelt kunna putsa våra fönster från insidan. Vi valde att sätta in fasta fönster där vi inte behöver kunna öppna fönstren. Det handlar om några källarfönster, ett fönster i trappan, ett fönster intill altandörren och ett stort fönster i köket.

Vi valde utanpåliggande spröjs till våra fönster då vi tycker att spröjs ger liv till fönstren. Samtidigt vill vi inte ha för mycket spröjs, därför valde vi en kombination som sitter i den övre delen fönstren som ett upp och ned vänt T.

När vi valde altandörr var det självklart att välja en helglasad istället för en med bröstning som tidigare. Vi tycker nämligen att det är snyggt med en helglasad dörr, den ger ett större ljusinsläpp och en känsla av att rummet innanför blir större.

Ytterdörr i modern stil och kontrasterande färg

Att välja ytterdörr var däremot svårare. Vi ville ha en ytterdörr med fönster och i en mer modern stil än det klassiska halvmånefönstret som många har. Därför valde vi Rönnkläppen som har ett avlångt, lodrätt fönster. Valet av kulör var lite svårare. Vi valde standardvita fönster, precis som de gamla fönstren (och de vi inte bytte ut) som vi tycker är vackert mot tegel. Men ville ändå inte ha en vit dörr, utan hämtade inspiration från andra tegelhus. Valet föll på ljusgrå, som även den matchar det röda teglet bra.

Fönsterbytet påbörjades den första vardagen i januari, en kall dag med 15 minusgrader. Men montörerna satte i gång och det tog inte lång stund innan det första fönstret var bortplockat, monterat och tätat. Självklart blev det lite kallt i huset, men med raggsockor och en fleecetröja gick det bra att vara inne.

Det är inte så bara att byta fönster

Hela fönsterbytet gick väldigt smidigt, men det var absolut inget vi hade gett oss på själva att göra. Framförallt då det skulle rivas och monteras i ett tegelhus som kan vara lite mer komplicerat. Vi insåg också att det inte är så bara att byta fönster. Man vet aldrig vad som gömmer sig eller inte gömmer sig mellan väggarna när man väl har rivit ut de gamla fönstren (om man inte har varit med när huset byggdes).


Ett fast fönster i köket med tre stående poster gör att ett fönster ser ut som tre. 

Vi är väldigt nöjda med vårat byte och huset fick ett väldigt fint lyft, detta har även flera av våra grannar påpekat vilket också känns väldigt roligt. Vi upplevde direkt en enorm skillnad i inomhusklimatet då huset blev mycket varmare och håller värmen.


Andra saker som blev väldigt bra är vårt val av myggfönster i sovrumsfönstren. Vårt hus ligger nära en bäck och vi har fruktträd på gården som lockar till sig insekter. Vi använder myggfönstren varje kväll när det är varmt ute. Men kunde ni fråga vår hund och katt vilka som var de bästa valen så skulle de svara de lågt sittande glasen i altan- och ytterdörren. De står nämligen ofta där och tittar ut.

Med vänlig hälsning,

Erik & Emma

Fakta om fönstren och ytterdörren i huset

Fönster: 16 stycken 3-glas isolerfönster från serien Prima, fasta och vridfönster
Utsida: Trä i kulör Vit NCS 0502-Y
Insida: Trä i kulör Vit NCS 0502-Y
Spöjs: Utanpåliggande spöjs i kombination S 00:10+S 00:01
Fönsterbräda:  Integrerad med dekorlist
Fönsterfoder:  Profilerat
Myggfönster
Ytterdörr: Rönnkläppen med Yale doorman-lås