Den går under namnet Mexitegelvillan. En helt vanlig och alldeles ovanlig tegelvilla från 1970. Medan nästan alla andra hus från denna tid får vita, aluminiumbeklädda fönster när det är dags för fönsterbyte har denna fått svartlaserade träfönster med matchande foder, lister och djupa fönsterbrädor.
– Grunden i allt vi gör med huset är att följa dess stil. Då tycker vi att huset lever allra bäst, säger Martina Kyngäs som äger huset.

De finns i hela Sverige. Kanske bor du i en. Du har i alla fall varit in i flera. Det handlar om villor från tiden omkring 1970-talet, gärna med fasadtegel. De allra flesta har renoverats i omgångar, under olika årtionden med olika trender och färger. Alla snickerier som då var brunlaserade har i de allra flesta fall blivit till vita. Men inte i Mexitegelvillan i Sätra i Gävle.
– Vi gillar inte vitt. Istället gillar vi att ta hand om huset som det var från början. Det är viktigt för oss.


De stora fönstren som är lågt placerade har laminerat, personsäkert glas. Förutom just personsäkerheten vid eventuella olyckor har laminerat glas två andra fördelar. Det är extra bra på att stänga ute ljud och det stoppar UV-ljuset som bleker inredning.

Martina Kyngäs och hennes familj på totalt sex personer har bott i huset i sedan 2017. När de flyttade in var huset nästan i originalskick. Sedan dess har familjen genomfört flera renoveringar för att med varsam hand ta huset till modern standard, utan att behöva kompromissa med tidigare moderniseringar. Taket har bytts och fått solceller med batterier och värmen med direktverkande el har bytts ut mot luftvärmepumpar. Men allt har skett utan att husets karaktär har förändrats.

Innan fönsterbytet fanns inga friskluftsventiler i huset, utan friskluften kom in via drag från fönster och dörrar. Familjen valde därför att fönster med spaltventiler till några rum.

Mycket bättre inomhusklimat

I december 2022 var det dags att byta fönster. De gamla fönstren var väldigt dåliga med 1+1-glas. Familjen upplevde mycket drag från fönstren och ibland uppstod imma på insidan av glasen.
– De nya fönstren har verkligen förhöjt huset. Nu är vårt inomhusklimat mycket bättre utan drag och fukt. Det är verkligen inte bara för att spara pengar på uppvärmningen som man byter fönster.

Men det var mycket som skulle stämma för att fönsterbytet skulle bli av. Hela stadsdelen Sätra är byggd som en ABC-stad och är utpekat som Riksintresse för kulturmiljövården. Om familjen skulle vilja att ändra utseende på fönstren från utsidan skulle de därför behöva bygglov, något som knappast skulle beviljas. Men att både byta till moderna fönster och behålla husets utseende krävde några speciallösningar.


På vridfönster sitter handtaget nedtill och hela fönsterkarmen går att vrida så att utsidan vänds inåt för putsning.

Flera fördelar med vridfönster

Familjen valde fönster ur serien Prima, som är utåtgående träfönster med 3-glas, i lasyren tjärsvart på både in- och utsidan. De öppningsbara fönstren är vridfönster, till skillnad från originalfönstren som var sidohängda.
– Med vridfönster blir det fantastiskt mycket lättare att putsa fönstren och man kan ha dem lite på glänt utan att de blåser upp.

Några av de gamla fönstren hade två fönsteröppningar i samma karm. En större och en mindre för vädring. För att efterlikna det valde familjen att sätta in en stående post som delar upp fönstret.


En stående bågpost delar upp fönstret så att det har samma utseende från utsidan som de tidigare fönstren.

Blyinfattade glas bevarades

Ytterligare en utmaning var att tre av fönstren hade ett blyinfattat glas.
– Det är en del av husets själ och jag ville absolut inte förlora det. Men vår Fönstermästare hittade en jättebra lösning.

Glasen bevarades och används genom att det togs ur fönsterkarmen och sedan placerades på insidan av ett fast fönster där det hålls fast av de täckpluggar i fönsterkarmen som döljer hålen för montaget.

Efter fönsterbytet valde familjen att även byta ytterdörr under våren 2023. Det blev en svart dörr i modellen Rönnkläppen med tillhörande sidoljus. Båda har insynsskyddat glas Katedral som Martina anser passar husets stil mycket väl.
– Nu är draget från ytterdörr och altandörrar borta. Vi upplever också en jättestor skillnad på ljudet utifrån. Förut hörde man när bilar passerade på kvartersgatan utanför, men nu är det tyst.


För en stor familj är det viktigt med ett hem som är lugnt, enkelt och hållbart. Många saker är inhandlade på second hand eller har en koppling till ett minne eller en person.

Att byta fönster själv var inget alternativ

Trots att Martina och hennes familj har genomfört flera renoveringar i huset själva, så som att bygga ett nytt kök (i samma stil som det var i original, så klart) var det inget alternativ för dem att byta fönstren på egen hand.
– Att först göra hela beställningen med alla storlekar och sedan montera dem är ett för stort jobb för oss just nu. Det här bytet skedde dessutom när det var en köldknäpp. Hur gör man då som privatperson om det är något som börjar krångla när man har tagit ut fönstret?

Att låta Mockfjärds sköta fönsterbytet när det var kallt var däremot inga problem.
– Vi har en inredd källare. Så vi flyttade ned dit under veckan som fönsterbytet pågick.

Fakta om fönstren och ytterdörren i huset

Fönster: 17 stycken 3-glas isolerfönster från serien Prima, fasta och vridfönster, samt 2 fönsterdörrar
Utsida: Trä i lasyr Tjärsvart
Insida: Trä i lasyr Tjärsvart
Fönsterbräda:  Integrerad utan dekorlist
Fönsterfoder:  Släta
Ytterdörr: Rönnkläppen med sidoljus. Båda har insynsskyddad glas Katedral.