444 meter över havet i ett hus från 1901 hittade Susanne Kvarnlöf och hennes familj äntligen hem. Med varsam hand har de renoverat allt och efter elva år med isvindar inomhus var det dags att byta ut fönstren.

– Min första reaktion var att det är så tyst i huset. Vår hund brukade alltid springa till dörren så fort det passerade en bil, men nu har han slutat med det. Och så blev det mycket varmare inomhus.

Susanne Kvarnlöf skulle aldrig mer bo i hemorten Kaxås Offerdal i Jämtland. Ändå åkte hon och familjen ifrån Östersund varje helg, till just Offerdal för att leva friluftsliv med fiske och skoterkörning.

– Till slut frågade vi oss om vi istället kunde bo där vi ville och istället pendla till jobbet, berättar Susanne.

Och de hittade sitt hus. Men det var ingen som höll med dem om att det var ett hus att satsa på. – Hela övervåningen var oinredd, till köket fanns en vattenslang dragen över golvet och toaletten ville man inte ens gå in till. Men jag kunde inte släppa känslan i huset. Den är fantastisk. Det är ett otroligt vackert ställe.

Pardörr i kulören Ockra skapar kontrast

Huset ligger på en bergskant 444 meter över havet med vidsträckt utsikt över Hällsjön, Åreskutan, Offerdalsfjällen och Hällberget.

– Vi har renoverat allt i huset, men bevarat det gamla som har gått att renovera.

Ganska snart efter att familjen hade flyttat in kollade de upp vad det skulle kosta att byta fönster i huset. Men just för att de ville bevara det gamla valde de istället att lägga mycket pengar på att renovera alla husets 20-tal mycket gamla, kopplade 2-glasfönster. Ytterdörren däremot valde de att byta ut mot en ny från Mockfjärds.

– Den gamla var en mardröm. Den tidigare ägaren hade ett tjockt vävt tyg för hålla kylan ute och det regnade in genom den. De valde en pardörr i kulören ockra för att skapa kontrast mot det vita huset med röda fönster och tak. Till den valde de ett Yale doorman-handtag med kodlås. Vilket Susanne framhåller som ett mycket praktiskt val för en familj med tre barn som inte vill bli utelåsta på grund av en glömd nyckel.

Husets utsatta läge ställer höga krav

Efter bara några år i huset visade tyvärr fönsterrenoveringen vara fel beslut för dem.

– Det dröjde inte länge innan färgen på fyra av våra 16 stora fönster började spricka sönder. Vårt hus har ett väldigt utsatt läge med vindar, sol, regn och snö. Det var som om fönstren förstördes av både torka och fukt samtidigt, berättar Susanne.

Men det var inte det enda problemen med de gamla fönstren.

– De var omöjliga att putsa, det blev väldigt smutsigt mellan glasen och värst var det när man satt i tv-soffan och det blåste isvindar i nacken för att fönstren inte var täta.

Nya röda fönster i en stil som passar det gamla huset

Så efter 11 år i huset valde de att byta ut alla fönster med Mockfjärds. Men trots att de valde moderna energifönster så har de ett utseende som passar det gamla huset. De har aluminiumbeklädd utsida som är ett skydd mot tufft väder och gör fönstret så gott som underhållsfritt. De 16 stora fönstren fick fyra öppningsbara delar, två större nedtill och två mindre vädringsfönster upptill, med klassiska fönsterhakar och beslag för att matcha husets äldre stil.

– Jag har alltid velat ha fönster som man kan öppna upptill. Det är bra sätt att kunna vädra, framförallt när man har en hund som kan vilja smita.

Familjen valde även att köpa rullgardiner och myggfönster mot alla flugor som kossorna i hagarna lockar till sig. Men av alla tillbehör så kan det vara fönsterbrädorna som Susanne uppskattar mest.

– Våra gamla fönster hade inga fönsterbrädor. De hade en svarvad trälist som var 5 centimeter bred. Så jag hängde upp blommor och hade blombord. Men nu har jag fönsterbrädor. Det tycker jag verkligen om.

Smidigt fönsterbyte under senhösten

Fönsterbytet skedde under senhösten och trots årstiden upplevde Susanne det som väldigt smidigt.

– Montörerna var fantastiska. De var väldigt effektiva och det gick verkligen fort. De var helt färdiga efter bara några dagar.

När vinterkylan sedan kom fick Susanne och familjen uppleva de allra flesta fördelarna med sina nya fönster.

– Jag är verkligen supernöjd. Fönstren är snygga och praktiska. Det är väldigt tyst inne. Jag hör inte längre de få bilar som passerar på grusvägen utanför och så blev det mycket varmare inne.

Och de gamla fönstren då? De kommer trots allt att fortsätta användas, men i ett annat hus som familjen använder som kallförråd. Där passar de helt enkelt bättre än i ett uppvärmt hus.

Fakta om fönstren och ytterdörren i huset

Fönster: 16 stycken sidohängda 3-glas isoler fönster från serien Ultimat Tradition med klassiska fönsterhakar och vädringsbeslag.
Utsida: Aluminiumbeklädd i kulör Brunröd RAL 3011
Insida: Trä i kulör Vit NCS 0502-Y
Storlek: Totalt 10×14. De övre fönstren har måttet 5×5 och de undre 5×9
Spöjs: I de övre fönstren i kombination S 00:11
Fönsterbräda: Integrerad, 30 mm tjock med rundade hörn
Fönsterfoder: Profilerade
Rullgardiner: Mörkläggande ljusgrå Carina BO (51:12)
Ytterdörr: Pardörr Lindesnäs, kulör Ockra NCS 3050-Y20R med Yale doorman-lås

De små fönstren på husets övervåning sitter i kattvindar och är inte utbytta.