Ultimat Eco sidohängt fönster

Energieffektivt och svanenmärkt fönster som passar dig som sedan tidigare har sidohängda fönster. Husets utseende förblir så intakt som möjligt.

Mockfjärds Ultimat Eco™-fönster erbjuder en fantastisk energieffektiv konstruktion som ger ett U-värde på 0,9 samtidigt som de är vackra och lättskötta med många års hållbarhet.

Den sidohängda modellen är klassisk i svenska villor, att välja ett sidohängt fönster leder till att det traditionella utseendet förblir oförändrat, dessutom utgör det en bra utrymningsväg. Fönstret är enkelt att öppna för vädring och rengöring. Med bara två sidor att putsa är ett sidohängt Ultimat Eco-fönster väldigt lättskött. 

CE-märkt för produktstandard och funktionsegenskaperP-märkning borgar för att fönstret uppfyller kraven på luft- och rengtäthet, värmeisolering, träråvare med meraIntegrerat väderskydd som är tåligt och klimatanpassat. Fönstret är så nära underhållsfritt man kan komma.MiljöfönsterUltimatserien är energimärkt och klara klass A för Eco-modellernaUltimat Eco är Svanenmärkt
Ultimat Eco fast fönster

Fönstret är perfekt på platser där du vill ha större glaspartier och släppa in extra mycket ljus. Fönstret har ett U-värde på 0,7.


Ultimat Eco vridfönster

Det dolda beslaget, som dessutom är ett av marknadens inbrottsäkraste, gör att du enkelt kan öppna och vrida fönstret 180 grader. Fönstret har ett U-värde på 0,9.

Kulörförslag insida

 • Vit täckfärg NCS-S 0502-Y

 • Ljus furu

 • Teak brun

 • Brunsvart

 • Tjärsvart

Kulörförslag utsida

 • Vit RAL 9010

 • Röd RAL 3011

 • Mörkgrå RAL 7016

 • Brun RAL 8017

Klarglas för fönster

Klar

I standardutförande levereras Ultimat Eco med klarglas.


Cotswoldglas för fönster

Cotswold

Cotswold är ett utmärkt glas i rum där du vill ha begränsad insyn, till exempel i badrummet.


Etsat glas för fönster

Etsat

Etsat glas lämpar sig i rum där du vill begränsa insynen, till exempel i badrummet.


Granit är ett utmärkt glas i rum där du vill ha begränsad insyn, till exempel i badrummet.

Granit

Granit är ett utmärkt glas i rum där du vill ha begränsad insyn, till exempel i badrummet.

Teknisk specifikation

Ultimat Sidohängt fönster ECO (TUE) utåtgående 3-glas isolerruta.

GARANTIER
10 års garanti:

 • på fönstret/fönsterdörrens funktion
 • mot kondens mellan glasrutor
 • mot rötskador i virket

VIRKESKVALITET
Lamellimmad furu

UTFÖRANDE
Utsida i Evercoat. Insida i trä.
Lamellimmad enkelbåge med monterad 3-glas isolerruta. 
Karmförband limmade och spikade/skruvade.
Bågförband limmade och spikade.
Spårmonterade tätningslister i bågen.
Beklädnaden på karmen och bågens utsida av aluminium monterade med snäppbeslag.
Avstånd mellan trä och beklädnaden min 6 mm
Utanpåliggande persienn kan monteras på bågens rumssida.
Spaltventil ”Klickventil” infälld i karmen kan erbjudas
2 st tappbärande gångjärn av ytbehandlat stål, justerbara i höjd och sidled. 3 st gångjärn från höjd M13. Bakkantstift som standard.
Spanjolett med 22 mm kantskena och svampkolv.
2 st låspunkter upp till 12M och 3 st på höjder från 13M och uppåt.
Handtag i mattkromat utförande medlevereras.
Roddarpinne 8x43 mm. 
Ytbehandling uppfyller EU-direktiv 76/769/EEC.
Slutbleck med snedställda skruvar för optimal hållfasthet.

GLASNING
U-värden beräknade av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut enl SS-EN ISO 10077-2, Storlek fönster 1230-1480mm
U-värde hela fönster 0,90 / U-värde glas 0,58 / Dagsljustransmittans, LT 71% / Solenergi, g 50%

Glasad med 3-glas isolerruta T4-16 alternativt 2-glas D4-20.
Energiglas och argongas som standard.
Monterad enligt MTK-system 3, förstärkt. P-märkt.
U-värde 0,9.
Rw-värde 35.

SPRÖJS
Löstagbar aluminiumspröjs finns för utvändig montering.

YTBEHANDLING
Allt trä impregneras med en grundbehandling som motverkar blåträ och röta.

Täckmålade
Komponenterna behandlas före ihopsättning med en 1-komponent
vattenburen grundfärg och en 1-komponent vattenburen
täckfärg på samtliga ytor.

Laserade
Komponenterna behandlas före ihopsättning med en vattenburen lasyr och en vattenburen lasyrlack på samtliga ytor. Allt trä impregneras med en grundbehandling som motverkar blåträ och röta.

Val av fönster och tillbehör i olika väderstreck
Fönstren i fastigheten har en dynamisk funktion. De skall i första hand släppa in dagsljus och ge möjlighet att följa dygnets och årstidernas växlingar (BBR 6:33). 

Om du väljer rätt typ av glas i rätt del av huset ger fönstret ett tillskott av gratis solenergi under dygnets ljusa timmar. Under vissa förutsättningar kan solinstrålningen ge ett stort bidrag till uppvärmningen av huset. Detta kallas solenergi och benämns som g-värde. Samtidigt skall fönstret ha en bra isoleringsförmåga och hålla värmen kvar inne i huset. Isoleringsförmågan benämns som U-värde. Solenergi och isoleringsförmåga är två viktiga faktorer att tänka på men fönstrets huvudsakliga uppgift är att släppa in ljus. Ljusinsläppet, eller ljustransmittansen benämns som LT-värde. Högre LT-värde ger mer dagsljusinsläpp. Det finns ingen universell hänvisning till vad som är den bästa kombinationen av LT-värde, g-värde och U-värde för att nå den bästa energiprestandan på fönster. En bedömning måste göras i varje enskilt fall om solinstrålning kan tillgodogöras eller måste skärmas av med markis, om dagsljustransmittansen blir tillräcklig i alla rum och vilka fönsterkombinationer som ger den lägsta energiförlusten. En bra riktlinje är dock att ett högt LT-värde och g-värde i sammankoppling med ett lågt U-värde för det specifika fönstret är en bra utgångspunkt.

Norrfasad
Rum i norrläge får mindre påverkan av direkt solinstrålning. När solen lyser är den lågt stående och når långt in i rummet. Vid behov kan solen skärmas av med Mockfjärds persienner eller plisségardiner. Ljus som faller från norr upplevs som svalare och mjukare. Här kan det passa med öppningsbara fönster för vädring, då denna fasad håller sig svalare sommartid.

Västerfasad
Eftermiddagssolen ger ett varmt och behagligt ljus. Här står solen lite lägre vilket gör att ljuset kommer längre in i rummet. Tänk på att denna fasad med dess rum får ett stort tillskott av värme då solen står lägre men ändå ger ifrån sig mycket värme. Avskärma gärna med Mockfjärds markiser och vid behov komplettera med Mockfjärds invändiga persienner eller plisségardiner när solen står lägre vintertid. En annan möjlighet är att välja ett solskyddsglas på glasytorna i denna fasad, framförallt om de är stora. 

Österfasad
Denna fasad blir inte lika varm på eftermiddagen/kvällen, det ger en bra innemiljö i sovrum, barnrum eller TV rum. Här kan det vara lämpligt med öppningsbara fönster för vädring, då denna fasad håller sig svalare sommartid.

Söderfasad
Här står solen som högst på dygnet och ger ett starkt ljus oavsett årstid. Sommarens högt stående sol kan gärna avskärmas med Mockfjärds markiser och vid behov kompletteras med Mockfjärds invändiga persienner eller plisségardiner när solen står lägre vintertid. En annan möjlighet är att välja ett solskyddsglas på glasytorna i denna fasad, framförallt om de är stora.