I situationen som uppstått är det många som tror att solceller är lösningen. Och det är jättebra för att öka tillgången på energi. Men det som har bäst och snabbast effekt för den enskilda husägaren är att hitta och stoppa energitjuvarna.

Enligt Energimyndigheten är de tre av de främsta åtgärderna:

Byte till fönster med lägre U-värde

Att byta fönster för att sänka energiförbrukningen har blivit allt mer intressant då upp till hela 35% av värmen kan försvinna ut genom fönster och dörrar enligt energifonster.nu. Med energieffektiva fönster med lågt U-värde minskar man inte bara på energiförbrukningen, utan man får även ofta bort det kallras som uppstår med dåligt isolerade och slipper då de kalla golven det medför. Nya fönster med bättre isoleringsförmåga och lägre U-värde brukar leda till att man kan sänka inomhustemperaturen och därmed spara ytterligare energi och ändå ha det skönare inomhus.

Möjlig energibesparing: 14% för den som byter från 2-glasfönster till energifönster

Guide: Så vet du vilka fönster du har och om de är täta eller inte
Guide: Hur lågt U-värde ska jag eftersträva utifrån min fastighet?

Tilläggsisolering av vinden

Att tilläggsisolera vinden är en åtgärd som snabbt minskar energibehovet och passar dem som har vindsisolering som är mindre än 20 centimeter tjock. Är isoleringen tjockare är det mer lönsamt att titta på andra energitjuvar. Om isoleringen är tunnare är det klokt att ta hjälp av ett proffs för att välja rätt isolering och metod för ditt hus.

Möjlig besparing: 10%

Tilläggsisolera väggar och golv

Tilläggsisolering av ytterväggar och fasad lönar sig sällan som enskild åtgärd, men kan vara idé att göra om man ändå renoverar fasaden eftersom det annars blir mycket arbete för mindre effekt.

Möjlig besparing: 13%

Vardagsknepen som sparar energi:

  • Frosta av frysen, gör rent bakom så produkterna kan arbeta optimalt om du har en produkt där det kan löna sig.
  • Sänk inomhustemperaturen.
  • Duscha under kortare tid.
  • Fyll tvätt- och diskmaskinerna ordentligt vid användning.
  • Undvik bastu och spabad.
  • Dra ur laddare som inte används och undvik stand by.

Och saker som knappt drar någon el och som du inte behöver prioritera bort:

  • Att dammsuga
  • Brygga kaffe
  • En adventsljusstake med led-lampor

Vi kan hjälpa dig att sänka din energiförbrukning

Vi hoppas att du nu vet bättre vad som passar dig och ditt hus. Vill du veta mer om vad ett fönsterbyte kan innebära för dig är du varmt välkommen att boka ett kostnadsfritt hembesök med en av våra Fönstermästare här.

Du kan få bidrag för att byta fönster

Nu finns ett bidrag som hjälper husägare att energieffektivisera sina hem. Bidraget kan nyttas till konvertering av värmesystem och därefter till byte till energieffektiva fönster och ytterdörrar.
Läs mer om bidrag till energieffektivisering i småhus