Våra Epokfönster är utvecklade och designade särskilt för dig som vill ha fönster med klassisk, allmogeprofilerad karm och båge utan att för den skull gå miste om alla fördelar som nytillverkade, moderna fönster för villor har. Hos oss kan du välja mellan äkta glasdelande spröjs som ger ett äldre hus sin charm och lösa spröjs som kräver mindre underhåll.

Mockfjärds Epok har två olika modeller att välja mellan. Kultur är ett vackert utåtgående kopplat 3-glasfönster (2+1) som går att få med kittad spröjs i ytterbågen och haspar i gammaldags stil. Det yttre glaset har alltså äkta glasdelande spröjs och kittet finns i olika färger och nyanser.

Fönstret är ett perfekt val för dig som rustar ett äldre hus eller vill ge ett nytt hus en äldre stil. Epok Fritid har en enkelbåge med 2-glas isolerruta och lösa spröjs som tillval. Ett gammeldags fönster med klassiska profiler och beslag som är förnicklade eller förmässingade, men med de fördelar som ett modernt fönster kan ge. 

Kort om Epok

  • Energieffektivitet
    Kultur har ett U-värde på 1,2 och Fritid 1,5 som standard.
  • Specialdesignade beslag
    Haspar och stormkrokar som standard i förnicklat utförande. Finns förmässingat som tillval. Epok Kultur kan även utrustas med spanjolett och handtag.
  • CE-märkning
    Uppfyller rådande EU-direktiv för produktstandard och funktionsegenskaper.
Det här är allmoge
Epokfönstren passar dig som renoverar ett äldre hus och som vill behålla en gammaldags stil. Allmogestilen hämtar sin inspiration från de möbler och föremål som tillverkades och användes i det svenska bondesamhället fram till 1900-talet. Det är robust och lantligt, och fokus låg på hög kvalitet snarare än lyx. Sakerna tillverkades ofta på den egna gården och skulle hålla för generationer. En känd förespråkare av allmogen var konstnärsparet Carl och Karin Larsson som skapade ett sommarhem i Sundborn i Dalarna som än idag lever vidare som värdefullt kulturarv och levande museum. Carl Larsson-gården med sina spröjsade fönster lockar varje år inrednings- och arkitekturintresserade från hela världen. 

Vad är u-värde?

Dåligt isolerade fönster och dörrar är en riktig energibov och kan enligt energimyndigheten släppa ut så mycket som en tredjedel av den värmen som ska värma ditt hus. För att veta hur bra fönstren isolerar måste man på varje fönster ange ett u-värde. U-värdet står för materialets värmegenomgångskoefficient och anges i watt per kvadratmeter och kelvin. Ju lägre, desto bättre isolerar det. Energifönster får bara fönster med ett u-värde på 0,9 eller lägre. Gamla fönster ligger oftast på mellan 2 och 4,5. 

Gammal stil – nya fördelar

Kort sagt ger Epokfönstren dig möjligheten att njuta av känslan av ett klassiskt träfönster i gammal stil, samtidigt som du får fördelarna bara nya fönster har; lågt u-värde, energisnålt och lättskött. Det är fönster skapat som fönster skapades förr och för dig som vill bevara den genuina traditionella profilen i ett äldre hus.

 

Skräddarsy dina allmogefönster från Mockfjärds
Våra fönster i trä kan beställas i mängder av olika färgkombinationer – allt för att matcha ditt hem och din personliga stil. Du kan välja olika färger på in- och utsidan så du verkligen kan lyfta fram fasadens utsida men också passa ihop det till inredningen inne i huset. Allmogestil med trä av högsta kvalitet
Alla Mockfjärds allmogefönster kan skräddarsys efter dina önskemål och behov. Vilket fönster du än väljer kan du vara säker på att det är tillverkat av trä av allra högsta kvalitet. Virket kommer från skogarna där träden växer med rätt förutsättningar för att kvaliteten ska bli allra bäst. Det ger träet de kvaliteter som krävs för att hålla länge i vårt klimat i alla olika utföranden. Fönster i allmogestil passar bäst till äldre hus. Träfönster har fördelen att materialet är billigt och dessutom miljövänligt eftersom framställningen är energisnål. Alla våra allmogefönster anpassas efter just din beställning – sidohängda fönster med- eller utan spröjs, det väljer du. Behöver du råd och tips frågar du bara din fönstermästare hos oss!