Det tog endast en dag – sedan var de bruna fönstren och dörrarna från 1980-talet ett minne blott för Dennis och Emma i Vännäs. Fönsterbytet var dock inte enbart av estetisk karaktär – det hade även ekonomiska fördelar.

– När vi stod mitt i hallen kunde vi känna hur det drog från ytterdörren, säger Dennis.

Trots att det är vinter går det att byta fönster. Vid väldigt sträng kyla byts ett fönster i taget, men denna vinterdag är det relativt milt ute och flera fönster byts samtidigt i huset.

Det är en strålande vinterdag i Vännäs, drygt tre mil utanför Umeå. Hemma hos familjen råder full aktivitet. På övervåningen har Fönstermästaren i Umeå, Leslie Bailey, både hunnit montera ned och installera ett flertal nya fönster trots att klockan knappt har hunnit passera 09:00.

Huset, som byggdes på 1980-talet, har varit i Dennis och Emmas ägor sedan år 2019. Vid den tidpunkten var huset i stort renoveringsbehov och under åren har bland annat fasaden, taket, köket och badrummen renoverats.

– I somras, när vi renoverade fasaden, försökte vi även snygga till fönstren genom att måla det bruna träet vitt, men vi insåg ganska snabbt att det inte blev lyckat, säger Emma.

Bortsett från att de bruna fönstren och dörrarna inte tilltalade Dennis och Emma rent estetiskt, behövde de även bytas ut på grund av kalldrag.

– På övervåningen har vi upplevt en ojämn temperatur. Intill fönstren är det väldigt kallt och elementen går då på högvarv, medan det är betydligt varmare längre in i rummen, säger Emma.

Dennis fyller i:

– Kalldraget märks även på nedervåningen i hallen. Trots att du står i mitten av rummet kan du känna hur det drar kallt från dörren.

Leslie nämner flera anledningar till varför man bör överväga att byta ut sina gamla fönster. Energiläckage är en orsak, men även att fönstrens karmar kan ha blivit fukt- och rötskadade efter flera decennier.

– I många fall är äldre fönster inte isolerade och då förlorar man mycket energi. Nya fönster är så kallade treglasfönster, det gör att dina fönster isolerar mycket bättre och du kan därmed sänka dina elkostnader, säger Leslie Bailey.

Våra fönster tillverkas av furuvirke från Mellansverige för att kvaliteten ska bli som allra bäst och för att fönstren ska klara ett nordiskt klimat.

– Vi lägger även stor vikt vid att fönstrets design ska vara kompromisslös. En annan fördel med våra Ultimatfönster är att de är förstärkta med aluminium, vilket innebär att de är underhållsfria och därmed slipper man måla om fönstren med jämna mellanrum, säger Bailey.

Att välja nya fönster till sitt hus är inte alltid helt enkelt. I dag finns det en uppsjö av olika modeller och funktioner att välja mellan, men i Emmas och Dennis fall blev valet relativt enkelt. De ville att fönstrens utformning skulle efterlikna originalet.

– Emma och Dennis bor i en klassisk 80-talsvilla och jag tycker personligen att det kan vara en god idé att ta hänsyn till husets historia. Man ska självklart välja vad man själv tycker är snyggt, men i det här fallet hade exempelvis fönster med spröjs inte passat lika bra, säger Bailey.

Däremot valde familjen att göra vissa tillval. Bland annat har fönstren försetts med vridbeslag i stället för gångjärn, vilket underlättar vid fönsterputsningen. De nya fönstren har dessutom så kallade insektskassetter.

– En insektskassett är ett integrerat myggnät i fönstret, förklarar Leslie Bailey.


Att Dennis och Emma
valde att anlita just oss på Mockfjärds för sitt fönsterbyte berodde till stor del på att vi kunde erbjuda en helhetslösning.

– Vi hade hört mycket bra om Mockfjärds och tog kontakt med Leslie. Han ingav ett stort förtroende, men också en stor trygghet. Många företag lovar tio års garanti, men vad händer om ett fönster går sönder efter åtta år och företaget har avvecklats? För oss var tryggheten, med att Mockfjärds är marknadsledande i Sverige och har funnits i snart 25 år, avgörande, säger Dennis.

– En annan anledning till att vi valde Mockfjärds var att de kunde erbjuda en helhetslösning och byta vår ytterdörr också. Det gjorde att vi kunde släppa allt från första skruv till sista plåt, säger Emma.

Helhetsintrycket efter fönsterbytet, när de bruna fönsterkarmarna och den bruna ytterdörren är borta, är helt annorlunda nu jämfört med tidigare.

– Det är nästan som att stiga in i ett helt nytt hus trots att det egentligen bara är fönster och dörrar som är bytta. Jag upplever att vårt hus blev mycket ljusare och fräschare. Inte minst hallen, den känns mycket större, säger Emma.

Hur upplevde ni att processen att byta fönster?

– Väldig enkel. Jag blev också förvånad över hur smidigt det var att byta fönster trots att det är vinter. Att det bara går att byta fönster under sommarhalvåret är tydligen en vanlig missuppfattning, säger Dennis.