Från att alla fönster hade karm och båge av trä finns det nu flera olika material att välja mellan. Men det finns en kombination av material som de flesta vill ha – träfönster med väderskydd i aluminium. Här berättar vi varför de är så populära. Med trä på insidan av ditt fönster får du den rätta, genuina känslan, medan väderskyddet av aluminium på utsidan gör fönstret extremt tåligt.

Skydd mot alla sorters väder

Alla fönster måste tåla mycket – men beroende på miljön runt huset är en del fönster extra utsatta för yttre påfrestningar. Det kan handla om salta vindar i kustområden, brännande sol eller långa, snörika vintrar. Olika placeringar i huset gör dessutom fönstren olika utsatta för vädrets makter. Ett fönster i en soldränkt söderfasad behöver till exempel tåla mer för att ha riktigt lång livslängd än ett fönster som sitter skyddat under en takad altan.

Vill du ha fönster med extra väderskydd bör du alltså välja träfönster med väderskydd av aluminium på utsidan.

Se alla våra aluminiumbeklädda fönster

Slipp skrapa och måla

För att ett fönster med utsida i trä ska uppnå sin maximala livslängd behöver de ses över varje år i jakt på skador i färgen där vatten kan tränga in och skada virket. När skador hittas ska den skadade färgen skrapas bort och ny färg appliceras. Väljer du att förse dina fönster med väderskydd i aluminium slipper du underhålla fönstrets utsida och den årliga arbetsinsatsen begränsas därför till att torka av väderskyddet och eventuellt smörja beslag.

Med trä på insidan skapas den rätta, genuina känslan.

Med trä på insidan skapas den rätta, genuina känslan.

Extra lång livslängd

Ett väl underhållet och högkvalitativt träfönster har en livslängd på 50 år eller mer. Med väderskydd i aluminium blir fönstret extremt tåligt mot alla sorters väder, vilket gör att livslängden blir ännu längre.

Vackra fönster med osynligt väderskydd

Väderskyddet har genom dess utformning och lackering ett utseende som är mycket snarlikt ett av våra vackra fönster med utsida i trä. Så vill du visa upp det snygga väderskyddet behöver du gå riktigt nära fönstret. Den stora skillnaden är att ett fönster med väderskydd kommer att vara mycket vackert i många årtionden framöver utan att behöva underhållas, medan ett träfönster behöver skrapas och målas för att åldras med värdighet.

Aluminiumfönster – utrustad med ett integrerat väderskydd

Aluminiumfönster – utrustad med ett integrerat väderskydd

Fler möjligheter med kulörer

Till fönster med väderskydd finns fler kulörer att välja mellan, än till fönster med utsida i trä. Så vill du ha fönster med en grå kulör (det finns fem olika!), brunröda eller bruna fönster – då är fönster med väderskydd rätt för dig.