Ultimat Eco fast fönster

Med fasta fönster kan du kostnadseffektivt skapa större glaspartier med ett mycket bra ljusinsläpp. Dessutom är fönstret energieffektivt och Svanenmärkt.

Mockfjärds Ultimat Eco™-Är väl utformad i sin design för att möta dagens krav på energieffektivitet med ett lågt U-värde på 0,9. Fönstret har lång hållbarhet och är samtidigt lättskött.

Det fasta fönstrets karm är ungefär hälften så smal som ett öppningsbart fönster, detta resulterar i ett mycket bra ljusinsläpp. Det fasta fönstret är en mycket prisvärd lösning när du vill skapa större fönsterytor.

CE-märkt för produktstandard och funktionsegenskaperP-märkning borgar för att fönstret uppfyller kraven på luft- och rengtäthet, värmeisolering, träråvare med meraIntegrerat väderskydd som är tåligt och klimatanpassat. Fönstret är så nära underhållsfritt man kan komma.MiljöfönsterUltimat Eco är SvanenmärktUltimatserien är energimärkt och klara klass A för Eco-modellerna
Ultimat Eco sidohängt fönster

Fönstret öppnas utåt och har bara två sidor att tvätta. Du hittar alla vackra detaljer som kännetecknar Ultimat-serien, som väderskyddet EverCoat®, dolda spröjsfästen och designade handtag. Fönstret har ett U-värde på 0,9.


Ultimat Eco vridfönster

Det dolda beslaget, som dessutom är ett av marknadens inbrottsäkraste, gör att du enkelt kan öppna och vrida fönstret 180 grader. Fönstret har ett U-värde på 0,9.

Insida finns i följande färger och lasyrer

 • Vit täckfärg NCS-S 0502-Y

 • Ljus furu

 • Teakbrun

 • Brunsvart

 • Tjärsvart

Utsida finns i följande färger

 • Vit RAL 9010

 • Röd RAL 3011

 • Mörkgrå RAL 7016

 • Brun RAL 8017

Klarglas för fönster

Klar

I standardutförande levereras Ultimat Eco med klarglas.


Cotswoldglas för fönster

Cotswold

Cotswold är ett utmärkt glas i rum där du vill ha begränsad insyn, till exempel i badrummet.


Etsat glas för fönster

Etsat

Etsat glas lämpar sig i rum där du vill begränsa insynen, till exempel i badrummet.


Granit är ett utmärkt glas i rum där du vill ha begränsad insyn, till exempel i badrummet.

Granit

Granit är ett utmärkt glas i rum där du vill ha begränsad insyn, till exempel i badrummet.

Teknisk specifikation

Ultimat Fast fönster ECO (TFFE) Karmfast 3-glas isolerruta

GARANTIER

10 års garanti:

 • på fönstret/fönsterdörrens funktion
 • mot kondens mellan glasrutor
 • mot rötskador i virket

VIRKESKVALITET
Lamellimmad furu

UTFÖRANDE
Utsida i Evercoat. Insida i trä.

Karmar med monterad 3-glas isolerruta. Ej öppningsbar.
Karmförband limmade och spikade/skruvade.
Beklädnaden på utsida av aluminium monterade med snäppbeslag.
Avstånd mellan trä och beklädnaden min 6 mm
Utanpåliggande persienn kan monteras i karmens dagöppning
(mot glas) En persien per luft. 
Spaltventil ”Klickventil” infälld i karmen kan erbjudas.

GLASNING
U-värden beräknade av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut enl SS-EN ISO 10077-2, Storlek fönster 1230-1480mm
U-värde hela fönster 0,90 / U-värde glas 0,58 / Dagsljustransmittans, LT 71% / Solenergi, g 50%


Glasad med 3-glas isolerruta T4-16.
Energiglas och argongas som standard.
Monterad enligt MTK-system 3, förstärkt. P-märkt.
U-värde 0,7.
Rw-värde 35.

SPRÖJS
Löstagbar aluminiumspröjs finns för utvändig montering.

YTBEHANDLING
Allt trä impregneras med en grundbehandling som motverkar blåträ och röta.

Täckmålade
Komponenterna behandlas före ihopsättning med en 1-komponent vattenburen grundfärg och en 1-komponent vattenburen täckfärg på samtliga ytor.

Laserade
Komponenterna behandlas före ihopsättning med en vattenburen lasyr och en vattenburen lasyrlack på samtliga ytor.

Val av fönster och tillbehör i olika väderstreck
Fönstren i fastigheten har en dynamisk funktion. De skall i första hand släppa in dagsljus och ge möjlighet att följa dygnets och årstidernas växlingar (BBR 6:33). 

Om du väljer rätt typ av glas i rätt del av huset ger fönstret ett tillskott av gratis solenergi under dygnets ljusa timmar. Under vissa förutsättningar kan solinstrålningen ge ett stort bidrag till uppvärmningen av huset. Detta kallas solenergi och benämns som g-värde. Samtidigt skall fönstret ha en bra isoleringsförmåga och hålla värmen kvar inne i huset. Isoleringsförmågan benämns som U-värde. Solenergi och isoleringsförmåga är två viktiga faktorer att tänka på men fönstrets huvudsakliga uppgift är att släppa in ljus. Ljusinsläppet, eller ljustransmittansen benämns som LT-värde. Högre LT-värde ger mer dagsljusinsläpp. Det finns ingen universell hänvisning till vad som är den bästa kombinationen av LT-värde, g-värde och U-värde för att nå den bästa energiprestandan på fönster. En bedömning måste göras i varje enskilt fall om solinstrålning kan tillgodogöras eller måste skärmas av med markis, om dagsljustransmittansen blir tillräcklig i alla rum och vilka fönsterkombinationer som ger den lägsta energiförlusten. En bra riktlinje är dock att ett högt LT-värde och g-värde i sammankoppling med ett lågt U-värde för det specifika fönstret är en bra utgångspunkt.

Norrfasad
Rum i norrläge får mindre påverkan av direkt solinstrålning. När solen lyser är den lågt stående och når långt in i rummet. Vid behov kan solen skärmas av med Mockfjärds persienner eller plisségardiner. Ljus som faller från norr upplevs som svalare och mjukare. Här kan det passa med öppningsbara fönster för vädring, då denna fasad håller sig svalare sommartid.

Västerfasad
Eftermiddagssolen ger ett varmt och behagligt ljus. Här står solen lite lägre vilket gör att ljuset kommer längre in i rummet. Tänk på att denna fasad med dess rum får ett stort tillskott av värme då solen står lägre men ändå ger ifrån sig mycket värme. Avskärma gärna med Mockfjärds markiser och vid behov komplettera med Mockfjärds invändiga persienner eller plisségardiner när solen står lägre vintertid. En annan möjlighet är att välja ett solskyddsglas på glasytorna i denna fasad, framförallt om de är stora. 

Österfasad
Denna fasad blir inte lika varm på eftermiddagen/kvällen, det ger en bra innemiljö i sovrum, barnrum eller TV rum. Här kan det vara lämpligt med öppningsbara fönster för vädring, då denna fasad håller sig svalare sommartid.

Söderfasad
Här står solen som högst på dygnet och ger ett starkt ljus oavsett årstid. Sommarens högt stående sol kan gärna avskärmas med Mockfjärds markiser och vid behov kompletteras med Mockfjärds invändiga persienner eller plisségardiner när solen står lägre vintertid. En annan möjlighet är att välja ett solskyddsglas på glasytorna i denna fasad, framförallt om de är stora.