Att välja rätt fönster

Idag finns det en stor mängd fönster på marknaden. Förutom färg och form finns det ytterligare faktorer att ta ställning till såsom säkerhet och energieffektivitet.

Det är inte helt enkelt att avgöra vilket fönster som passar just dina behov bäst. Mockfjärds fönstermästare är experter på fönster och de gör gärna kostnadsfria hembesök där de hjälper dig avgöra vilka fönster som är rätt för dig.

När du ska byta fönster bör du alltid ta hänsyn till följande faktorer när du bestämmer vilka fönster som är rätt för dig:

Funktion och säkerhet

Vill du att fönstren ska gå att öppna eller ska de vara fasta? Ett fast fönster har i regel större glasyta och släpper in mer ljus medan det i till exempel i ett sovrum är skönt att kunna öppna ett fönster för att vädra. Om du vill ha fönster som går att öppna bör du även fundera över hur du vill att det ska öppnas. Mockfjärds fönster går att få som sidohängda antingen inåt- eller utåtgående och vridfönster som kan roteras. En viktig faktor i valet kan vara hur du vill kunna stå när du ska tvätta fönstren. Även säkerhet är viktigt att tänka på. Bland annat rekommenderar vi alltid att man har barnspärr på alla öppningsbara fönster över markplan.

Utseende och design

Det är mycket viktigt att fönstren passar väl med husets stil och arkitektur. En funkisvilla och en sekelskiftesvilla ser väldigt annorlunda ut, så bör även deras fönster göra. Installerar du fönster som skär sig med resten av huset förstör du husets arkitektur. Idag kan man genom olika spröjslösningar och glasalternativ återskapa de flesta äldre stilar.

Det är också viktigt att tänka igenom fönstrens placering både från insidan och utsidan. Det är lätt hänt att man utgår från de behov man har inomhus och glömmer tänka igenom hur en möjlig fönsterplacering skulle se ut på utsidan. Tänk på att dina nya fönster ska passa både dina behov och din fasad.

Energieffektivitet

Normalt brukar man räkna med att 35% av värmen som läcker ur ett hus gör det genom fönstren. Fönster är olika energieffektiva, nya energieffektiva fönster sparar energi. Faktorer som påverkar ett fönsters energieffektivitet är bland annat hur många glas som finns i kassetten och om det är luft eller gas mellan glasen.

Hur energieffektivt ett fönster är mäts i U-värde, desto lägre U-värde desto bättre isolerar fönstret. Vanligtvis räknar man med att äldre fönster har ett U-värde mellan 2,8 och 3,0. Mockfjärds moderna fönster har U-värden mellan 0,7 och 1,5. 

Inspiration till rätt fönster

Lite inspiration

Funderar du på vilka fönster som skulle passa just din bostad? Titta in i vårt galleri och låt dig inspireras!

Frågor om dina fönster?

Vanliga frågor

Har du frågor eller funderingar om fönster? Här har vi sammanställt och besvarat de vanligaste frågorna vi får av våra kunder!